Rómsky cintorín v Podskalke je nelegálnym pohrebiskom

02.11.2007 Humenné

Humenné/Podskalka 2. novembra (TASR) - Návšteva hrobov na rómskom cintoríne je v týchto dňoch dominantná aj pre 1250 obyvateľov rómskej osady Podskalka v Humennom.
Rómsky cintorín, ktorý je na Slovensku raritou, existuje v osade od roku 1890. Najstaršie hroby majú vyše sto rokov. \"Cintorín nie je podľa zákona o pohrebníctve legálnym pohrebiskom, takže by sa na ňom nemalo pochovávať, \" uviedol dnes pre TASR prednosta Mestského úradu v Humennom Anton Klamár. Rómovia však nemajú dostatok finančných prostriedkov na to, aby uložili pozostatky svojich príbuzných na verejnom cintoríne v meste, tak ich pochovávajú v osade.
Pietne miesto na Podskalke nie je vo vlastníctve mesta. Humenská samospráva mala záujem o kúpu zhruba pol hektárového pozemku, avšak ten patrí spoločenstvu, ktoré tvorí asi 90 spoluvlastníkov. Podľa Klamára samospráva so spoluvlastníkmi pozemku zatiaľ nenašla spoločnú reč. \"Doposiaľ sme sa nedohodli na cene a ďalších záležitostiach, \" uviedol prednosta. Doplnil, že pohrebisko v Podskalke, ako aj ďalšie otázky týkajúce sa rozvoja osady budú predmetom rokovania mestského zastupiteľstva v polovici decembra.
 

Vyberte región